Obchod Natures Aid

Toto je oficiálna stránka Natures Aid SK. Nakupujete u originálneho anglického výrobcu s viac ako 40-ročnou tradíciou.

Ako rýchlo dostanem zásielku?

Zásielky odosielame okamžite – dodanie na druhý deň. Nad 50 € poštovné neplatíte. Ku každej objednávke 1 produkt ako darček.

Telefonické objednávky

Na telefónnom čísle +421 948 014 185 a emailom info@naturesaid.sk .

Rýchla objednávka

Ak si objednáte telefonicky najneskôr do 16:00, vaša objednávka vám bude doručená nasledujúci pracovný deň.

Multi-nutrient znamená plnohodnotný zásah MUDr. Pavel MALOVIČ, PHD., PHM radí

Multi-nutrient znamená plnohodnotný zásah MUDr. Pavel MALOVIČ, PHD., PHM radí

MULTI ZNAMENÁ PLNOHODNOTNÝ ZÁSAH

Vitamíny sú materiálom, potrebným k životu a bez ich dostatočného množstva nemôžu dobre fungovať naše telesné orgány a systémy. Sú nevyhnutné pre uvoľňovanie potrebnej energie, pre rast tela, celkovú vitalitu a obranu pred najrozličnejšími ochoreniami. Hrajú dôležité úlohy v látkovej premene organizmu. Vzhľadom k tomu, že sa v drvivej väčšine jedná o substancie, ktoré si telo nevie samo vyrobiť, musíme ich prijímať zväčša potravou, a je skutočne nevyhnutné venovať ich prísunu a veľkosti spotreby maximálnu pozornosť. Prijímajú sa už viac-menej v hotovej podobe alebo ako provitamíny (tzv. predchodcovia vitamínov, "nezrelé" vitamíny), ktoré si organizmus „dotvorí“. Nie sú stavebnou hmotou, ani zdrojom energie v klasickom slova zmysle. Sú účinné už v minimálnych koncentráciách a množstvách. U viacerých kolíše ich spotreba úmerne s intenzitou látkovej premeny. Spotrebu vitamínov zvyšuje strava s prevahou mäsa,  hojnosť uhľohydrátov (cukrov) v potrave, nadmerné solenie, alkohol a fajčenie. Aj preto je nevyhnutné starať sa o ich dostatočný prívod najmä u chorľavých, alergických, fyzicky aj psychicky zaťažovaných osôb oboch pohlaví, rekonvalescentov, u ľudí, ktorí sa rozhodli z dôvodov  obezity (nadváhy) alebo z iných závažných príčin  pristúpiť na váhovú redukčnú diétu, u osôb pracujúcich v nepriaznivých klimatických podmienkach, u detí a mládeže v období prudkého rastu a tehotných žien (aj tých, ktoré užívajú tabletky proti počatiu), kedy sú na procesy v organizme kladené mimoriadne nároky a látková výmena je mnohonásobne zvýšená.

Ale vitamíny nie sú vyslovene povzbudzujúce tabletky a nemôžu ani nahrádzať bielkoviny alebo iné potravinové zdroje (cukry, tuky). Z praktických, technologických dôvodov, ale aj s prihliadnutím k biologickým okolnostiam bývajú kombinované s užitočnými minerálmi do tzv. multivitamínových komplexov - obohatených multivitamínov. V ostatnom čase však progres naznačuje, že zmienené produkty je vhodné kombinovať aj s výživovými doplnkami a extraktami zo tzv. super potravín (funkčných potravín).

Napriek tomu, že množstvo európskych či amerických výskumov hovorí, že človek prijme dostatok týchto látok, ak konzumuje vyváženú stravu, a preto neexistuje dôvod užívať multivitamíny s výnimkou prípadov, ak človek prechádza aktívnou fázou ochorení, nemôžeme s tým súhlasiť. Nešetrná priemyslová alebo kuchynská úprava, prípadne  nesprávne skladovanie môže obsah vitamínov v použitých  surovinách podstatne znížiť a znehodnotiť. Práve preto je vhodná nová generácia multivitamínových komplexov s extraktom zo superpotravín (funkčných potravín) - multinutrienty.

Dôsledkom nedostatku jedného alebo viacerých vitamínov v potrave môže vzniknúť hypovitaminóza, v opačnom prípade - pri nadbytku dochádza k hypervitaminóze, luxusnej vitaminizácii, ktorá zvyčajne nastáva pri nekontrolovateľnom príjme vitamínov najrozličnejšími kombináciami tabliet. Oba stavy môžu mať pre organizmus závažné nežiaduce následky. Aj z tohoto dôvodu je optimálna kombinácia korektného množstva vitamínov a doplnkov z funkčných potravín. Čo sú funkčné potraviny (superpotraviny) ?

Ide o tzv. prechodnú skupinu potravín, ktoré sa charakterom svojho pôsobenia nachádzajú niekde „medzi“ štandardnou stravou a liekmi. Majú sa konzumovať priebežne ako súčasť denného stravovania. Ich cieľom nie je liečiť prepuknuté ochorenie, ale okrem výživovej hodnoty priaznivo ovplyvňovať prechodný stav medzi zdravím a chorobou – základným poslaním je teda prevencia. Posilňujú prirodzené obranné mechanizmy proti škodlivým vplyvom prostredia, priaznivo ovplyvňujú fyzický a duševný stav, spomaľujú procesy starnutia. Zloženie funkčných potravín je formované ľudskou činnosťou (nejde o ich prirodzenú tvorbu v prírode) tak, aby predstavovali nespochybniteľný zdravotný prínos. Medzi významné funkčné potraviny môžeme zaradiť napríklad obiloviny (pšeničné a ryžové otruby a z nich získaný olej, ovsené vločky a iné výrobky z ovsa), produkty z pohánky, ľanových semienok, pupalky, cesnaku, cibule, póru, pažítky, brokolice, tekvíc, zeleného čaju, hlivy ustricovej alebo vajíčka obohatené n-3 mastnými kyselinami (designer eggs), probiotické mliečne výrobky a ďalšie pozoruhodnosti.

Ich koncepcia sa zrodila v 80.tych rokoch v Japonsku podľa princípu – „lepšie ochoreniam predchádzať ako ich liečiť“. Okrem pojmu funkčné potraviny (functional foods) alebo superpotraviny sa objavili aj termíny FOSHU (food for specified health – teda potraviny špecifikované, resp. vymedzené na zdravotné účely), healthy foods, super foods, medicinal foods, medifoods, prescriptive foods, therapeutic foods, designer foods. Účinné zložky funkčných potravín sa nazývajú nutriceutiká – napríkladaminokyseliny (L-arginín, karnitín), sibírsky žen – šen, materská včelia kašička, tekvicové jadierka, zelený čaj, koenzým Q10, čerešne, spirulina.

 

Medzi najzaujímavejšie prirodzené látky, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v efektívnej výžive, patrí určite L-karnitín, vitamínom skupiny B (ale aj aminokyseline) podobná látka so širokým spektrom účinkov. Zúčastňuje sa na množstve pochodov látkovej premeny a môže  ašpirovať aj na označenie „predlžovač života“. Významne sa podieľa na spaľovaní tukov v bunke za vzniku potrebnej energie tak, že prenáša mastné kyseliny (zložky tukov) do „bunečných elektrární“ – mitochondrií, kde sa tieto spaľujú za vzniku ATP (adenozíntrifosfátu). Ten v organizme slúži ako nabitý akumulátor a je zdrojom energie pre činnosť kostrových svalov, svalových buniek srdca a väčšinu životne dôležitých pochodov. Je zaujímavý aj tým, že pomáha odstraňovať únavu, zlepšovať vytrvalosť a skracuje regeneračnú fázu. Urýchľuje totiž likvidáciu nepriaznivo pôsobiacich odpadových produktov fyzickej záťaže ako amoniak či laktát (kyselina mliečna) a rovnako tak pomáha zvyšovať prísun množstva kyslíku do buniek. Zlepšuje mozgovú aktivitu vplyvom na kvalitnejšiu tvorbu prenášačov nervových signálov a ochranou mozgových buniek. Vplýva aj na kvalitnejšiu sexuálnu aktivitu muža, zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe spermií.

L-arginín je aminokyselina potrebná pre normálnu funkciu kľúčovej časti ich mozgu – hypofýzy (podvesok mozgový). Je nevyhnutný pre tvorbu rastového hormónu. Podporuje spaľovanie telesného tuku a posilňuje tvorbu svalov. Zosilňuje aj obranyschopnosť organizmu  – zvyšuje jeho odolnosť voči infekciám a urýchľuje hojenie rán. Dokáže posilniť telesnú aj duševnú aktivitu. Má aj zaujímavé pozitívne účinky na sexuálnu aktivitu  plodnosť mužov. Zvyšuje totiž množstvo vylučovaných spermií a spôsobuje lepšie prekrvenie pohlavných orgánov, čím zlepšuje pohlavnú výkonnosť.

 

Materská včelia kašička obsahuje množstvo atraktívnych látok schopných aktivizovať telesné funkcie, zlepšovať obranyschopnosť organizmu a priaznivo ovplyvňovať tvorbu krvi aj spaľovanie cukrov. Sú v nej vitamíny A, D, E, C a komplex vitamínov B, z ktorých je bohatá obzvlášť na vitamín B5 odstraňujúci stres, podporujúci plodnosť a zdravú reprodukciu. Ďalej obsahuje minerálne látky a stopové prvky ako sodík, draslík, mangán, zinok a železo. V regenerácii pôsobí materská včelia kašička pozitívne na stavy svalovej únavy, bolesti kĺbov z preťaženia, psychickú labilitu, útlmy a pocity depresie. Používa sa na zvýšenie schopnosti koncentrácie a dobrú stimuláciu mozgovej činnosti. Jej užívanie má priaznivý vplyv úpravu krvného tlaku a zlepšenie krvného prietoku cievami, ako aj znižovanie vysokej hladiny krvných tukov. Ovplyvňuje zápalové procesy vyvolané baktériami a pôsobí na vírusové kmene chrípky A aj B, čo ju predurčuje ako vhodný potravinový doplnok pri prevencii a liečbe viróz.

 

Sibírsky ženšen pravý /ginsana/ je takmer 5000 rokov známa bylina pochádzajúca z východnej Ázie /Kórea, Čína, Japonsko, Rusko/, ktorá významným spôsobom podporuje fyzickú i duševnú výkonnosť a znižuje únavu aj vyčerpanosť. Vedecké štúdie  na renomovaných univerzitách  dokázali, že v prípade jeho podávania vznikne viditeľný priaznivý efekt  v zmysle zlepšenia  na reakčný čas pri zvukových i zrakových podnetoch a zároveň sa zvyšuje schopnosť koncentrácie. Ginsana je tiež schopná zvyšovať obranyschopnosť organizmu /imunitu/  voči infekciám a alergiám. Celý zázrak tkvie vo vysokom obsahu a dobrej zmesi biologicky aktívnych látok - vitamínov, minerálov a stopových prvkov, saponínových glykozidov /ginsenoidy/, silíc a enzýmov.

Tekvicové jadierka sú dobrý zdroj železa i fosforu  a navyše sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny (prevencia aterosklerózy), draslík, horčík (magnézium) a zinok, ktorý je zaujímavý a potrebný pre produkciu hormónu testosterónu a správne fungovanie prostaty. Preukázalo sa, že zinok je dobrý podporný prostriedok pri liečbe prostatických ochorení a niektorých prípadov impotencie. Tekvicové semiačka účinkujú aj proti črevným parazitom – hlístam a pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom.

Zelený čaj poznali už pred tisíckami rokov starí Číňania. Približne od roku 800 n.l. ho začali používať aj Japonci. Zamedzuje rastu rakovinotvorných buniek, znižuje hladinu cholesterolu v tele, čistí upchaté cievy a tepny, a tým umožňuje hladký prietok krvi. Niektoré štúdie preukázali, že môže pomáhať predchádzať mŕtviciam, srdcovým infarktom, krvným zrazeninám (trombóza). Má silné antibakteriálne a sterilizačné účinky na mikróby a baktérie. Je účinný proti vírusovým ochoreniam, a tiež sa dá použiť ako prevencia proti infekciám. Pomáha uvoľňovať myseľ a zrýchľuje reakcie človeka.

Čerešne sú bohaté na vitamín C, E, A, vitamíny skupiny B a betakarotén, vďaka ktorému dokážu vplývať na odtieň našej pokožky – pri ich konzumácii sa ľahšie „opálite“. V ich dužine sa nachádzajú minerály a stopové prvky ako horčík, železo, zinok, fosfor, vápnik, meď, mangán, draslík, jód a kremík. Účinkujú proti kŕčom, pôsobia upokojujúco na nervový systém, pomáhajú rýchlejšie hojiť poranenia kože, krvácajúce ďasná, zápaly močových ciest, detoxikujú organizmus, zlepšujú trávenie a priaznivo pôsobia na činnosť štítnej žľazy. Odporúčajú sa jesť vo zvýšenej miere aj fajčiarom a vyznávačom tvrdého alkoholu. Ich pravidelná konzumácia znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi, čo predstavuje priaznivú správu pre ľudí trpiacich na dnu(pakostnica, arthritis urica).

Spirulina je modrozelená riasa s protivírusovými účinkami, zvyšuje imunitu aj tým, že zlepšuje črevnú mikroflóru.

Ba, 21.11.2017  pre  Natures Aid                                                                           Pavel Malovič

 

 

 

Posted on 29.11.2017 Odporúčania lekára - články... 0 2317

KomentárNapíšte Komentár

Porovnať 0
Pred.
Ďalší

Žiadny produkt

Bude upresnené Doručenie
0,00 € Celkom

Objednať