KOENZÝM Q10 300mg - s MUDR. PAVLOM MALOVIČOM, PHD., MPH
VŠESTRANNÝ KOENZÝM Q 10
V ľudských bunkách predstavujú malé guľkovité štruktúry podobné hrášku - mitochondrie - akési zvláštne typy elektrární na výrobu energie – energetickú centrálu. Nosič a tvorca bunečnej energie koenzým Q10 je nevyhnutný pre normálnu funkciu pokožky aj všetkých typov svalov a v organizme sa spolupodieľa na tvorbe 95 percent energetickej potreby buniek. Výskumy ukázali, že ak jeho množstvo poklesne o 25 percent oproti normálnej hladine v tele, objavia sa poruchy množstva telesných a duševných funkcií organizmu, ktorých dôsledkom je chronická únava a chorobný stav. Deficit Q10 vyšší ako 75 percent nie je zlučiteľný so životom.
Pred šiestimi desaťročiami - v roku 1957 - bol koenzým Q 10 po prvý krát izolovaný z mitochondrií buniek hovädzieho mäsa a v 1958 určili jeho chemickú štruktúru. O dvadsať rokov neskôr (1978) bola udelená Nobelova cena za chémiu ako ocenenie za objasnenie jeho funkcie pre produkciu energie v bunkových systémoch. Explózia jeho používania bola naštartovaná v roku 1990 vďaka výrobe na prírodnej báze v Japonsku.
Koenzým Q10 sa stráca z organizmu neustálym preťažovaním, vekom a chorobami, najmä nedoliečenými, počas ktorých je telo nadmerne zaťažované. Straty Q10 sú výrazné tiež po zraneniach, pri nedostatočnej regenerácii a rehabilitácii, „prechádzaní“ takzvaných banálnych ochorení (prechladnutie, chrípka, angína) a pobyte v nadmerne klimatizovaných priestoroch. Na pokrytie spotreby koenzýmu Q10 je pre človeka nevyhnutný aj jeho príjem potravou a potravinovými doplnkami. Vysoký obsah Q10 je v rybách (makrela, sardinka), baranine, kuracom mäse, celozrných výrobkoch, orechoch, špenáte, brokolici. Prívod potravou však zvyčajne nestačí, a preto je takmer nevyhnutné jeho súčasné užívanie v koncentrovanej forme (tabletky, želatínové kapsle, kvapky), veľmi často v kombinácii s vitamínom E. Pre zdravého aktívneho človeka je minimálna dávka 60 mg Q10 za deň. Pre pacientov s ochorením srdca aj podstatne vyššia – podľa odporúčaní lekára - ktorá sa dobre vstrebáva v črevnom trakte.
Koenzým Q10 sa používa aj ako povolený podporný prostriedok pre prácu zdravého aj poškodeného srdcového svalu (ischemická choroba srdca) a pri hojení svalových poškodení. Aplikuje sa vo vyšších dávkach v prípadoch predpokladanej námahy spôsobujúcej nadmernú záťaž organizmu. Je antioxidantom, ktorý spolu s ďalšími látkami tohto typu (vitamíny C a E, selén, zinok, mangán, betakarotény, bioflavonoidy) pomáha organizmu v boji proti voľným radikálom, tvoriacich sa pri preťažení, ochoreniach a zraneniach. Q10 možné podávať súčasne s inými liekmi, posilňuje ich účinok. Doposiaľ neboli pozorované žiadne jeho vedľajšie účinky ani alergické reakcie. Koenzým Q10 človek môže užívať po celý život, udržiava a pri stratách vracia srdcu a iným svalom ich prirodzenú vitalitu, zabezpečuje pružnosť a lesk pokožke tváre aj celého tela. Je považovaný za jeden z najdôležitejších objavov v oblasti vedy o výžive.
Ako výživový doplnok pre komfort života v 21.storočí je odporúčaný pre :
- užívanie u osôb so zníženou obranyschopnosťou
- podpora pri autoimunitných ochoreniach
- psychické a fyzické preťaženie
- pobyt v znečistenom prostredí a veľkých nadmorských výškach
- zvýšené energetické nároky a posilnenie regeneračných
procesov
- chronická únava
- rekonvalescencia po chorobách a zraneniach
- abstinenčný syndróm športového srdca
- posilnenie srdcovej činnosti pri ischemickej chorobe srdca a
kardiomyopatii
- svalové poranenia a ochorenia všetkých typov
- nadmerné používanie liekov
- ochorenia a poranenia slizníc
- poškodenie a ochabnutie pokožky
- úbytok svalovej hmoty seniorov
Výsledok :
- predĺženie aktívneho pracovného aj osobného života
- posilnenie dôležitých biologických dejov a telesných funkcií aj ich
udržania v hraniciach optimálnych hodnôt a ukazovateľov
- aktívne zdravie
Ba, 1.6.2017 Pavel Malovič
MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Primár Kliniky telovýchovného lekárstva v Bratislave
MUDr. Pavel Malovič, PHD, MPH, FMDr je primárom a prednostom Kliniky telovýchovného lekárstva UK v Bratislave a patrí medzi popredných odborníkov na internú a športovú medicínu. Je známy ako autor mnohých knižných publikácií so zdravotníckou problematikou. V jeho najnovšej knihe Akosi udržať mladosť sa autor zaoberá problematikou zdravia, zdravého životného štýlu, správneho a vyváženého stravovania a ďalšími faktormi, významne ovplyvňujúcimi kvalitu a dĺžku života človeka.
V tejto rubrike Vám budeme pravidelne prinášať postrehy a rady skúseneho odborníka.